Kapitális vadat lőttek Babosdöbréte mellett

Aranyérmes trófeájú gímszarvasbikát ejtett el egy hajnali lesvadászaton egy magyar vadász Babosdöbréte határában, a Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság területén.

A pénteki trófeabírálaton a 13,56 kilogramm trófeasúlyú agancs 239,73 pontot ért el.

A kapitális vadat Szili Gábor bérvadász lőtte, aki szerint több napja voltak a területen, de korábban csak kisebb bikákat láttak. A szarvast 100 méterről lőtte.

Az árjegyzék alapján egy ekkora trófea várhatóan 3,5 millió forintba kerül a Nimród Vadásztársaság területén. Aki ilyen nagy bikára vadászik, tudnia kell, hogy mindez milyen költségekkel jár – mondta Szili Gábor.

Már elérte a kulminációt

Paál Tibor, a zalaegerszegi társaság elnöke jó szezonra számít az 5800 hektáros vadászatra alkalmas területen. A bérvadászok 90 százaléka külföldi.

Rendkívül értékes, kimagasló egyednek nevezte a szarvasbikát Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati osztályvezetője. Szerinte a 12 éves vad – a gímszarvasok akár 20 évig is élhetnek – már elérte a kulminációt, ami azt jelenti, hogy ennél nagyobb agancsot már nem tudott volna növeszteni.

A szarvasok halkabbak

A csapadékos időjárás megnehezíti a szarvasbika-vadászatot; a szarvasok „halkabbak”, a klasszikus bőgőhelyek megközelíthetetlenek. A sár és víz miatt valószínűleg kevesebb bika kerül puskavégre, mint az elmúlt években. Ennek ellenére valószínűleg sikerül két-három hasonló egyedet elejteni. A gímszarvas állomány csökkenő tendenciát mutat Zala megyében, de a csökkenő vadkárok miatt ez kedvez a mező- és erdőgazdálkodóknak.

Az elmúlt évben a szarvasbőgés idején 493 gímszarvasbikát mutattak be hatósági trófeabírálaton a megyében. Hat példány trófeasúlya meghaladta a 12 kilogrammot, de a kilövések fele szakszerűtlen volt, mert 12 éves kor alatti, nem golyóérett példányokkal végeztek.

A gímszarvasbika trófeák világranglistáján az első négy helyezett több mint 270 ponttal rendelkezik, míg a magyar listát egy 271 pontos trófea vezeti, amelyik a nemzetközi rangsorban a 3.. A világranglista 50. helyezettjének pontszáma 247,99.


Forrás: Origo
http://www.origo.hu/itthon/20140912-kapitalis-vadat-lottek-babosdobrete-mellett.html

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.