Kötelezővé tennék a kamarai tagságot a vadászoknak

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke közös törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentben, amelyben minden vadásznak előírnák a kötelező kamarai tagságot – írta a Napi.hu.


A két, közismerten vadászatkedvelő politikus a vadászati kamaráról szóló törvény módosítását kezdeményezte. Az alig pár oldalas javaslat többletjogosítványokat ad a kamarának. A képviselők szerint a jövőben vadászjegy, vagyis vadászati engedély csak a Országos Magyar Vadászkamara tagjainak lehet kibocsátani.

A jegyeket eddig is a kamara bocsátotta ki, ám nem volt feltétel a kamarai tagság. A vadászjegyet öt évre bocsátják ki, de azt évente meg kellett újítani. Annak a vadásznak, aki rendelkezik érvényes vadászjeggyel, záros határidőn belül – a törvény elfogadását követő 30 napon belül – be kell lépnie a kamarába.

A törvényjavaslat indoklása szerint azért szükséges a kötelező kamarai tagság, mert

a fegyverhasználat fokozott felelősséggel jár, szigorú képzési – fegyelmi – etikai – egészségügyi követelményeket támaszt, amelyek betartása, a vadászat jellegénél fogva, a sportvadászok és hivatásos vadászok esetében egyaránt elvárt. E követelmények betartása és betartatása érdekében szükséges a meglévő szakmai kamarához való tartozás.

Vagyis a javaslatból nem derül ki, hogy valójában miért is van szükség a kötelező tagságra.

A törvényjavaslatot jobban megmagyarázhatja az a módosítás, amely szerint a jövőben a kamara a jelenlegi 50 százalékkal szemben a vadászjegy-bevétel 100 százalékát megtartatja, illetve a kötelező tagságból befolyó tagdíj-bevételeket is.

Jelenleg egy vadászjegy 10 ezer forintért váltható ki, míg a kamarai tagdíj évente 4000 forint.

Ha ha egy javaslatot parlamenti képviselők magánszemélyként terjesztenek be – mint jelen esetben -, akkor az előzetes társadalmi vita megspórolható. A mostani javaslatot a két kormánytag nem a kormány nevében, hanem önállóan, KDNP-s, illetve fideszes képviselőként nyújtotta be.

Zárásként Esterházy Péter mondatát ajánljuk olvasóink figyelmébe:


A vadászat oké. A vadászati törvény szalonkakönnyítő megváltoztatása a nem oké.


Forrás: 
http://24.hu/fn/gazdasag/2016/08/29/semjen-es-lazar-kotelezove-tenne-a-kamarai-tagsagot-a-vadaszoknak/

További olvasnivalók

FEHOVA 2019

FEHOVA 2019

Új könyv az idei FeHoVa-n! (2019. február 7-10.) Szeretettel várok minden érdeklődőt könyveimmel az A pavilon 304-es standján, a legrangosabb hazai vadászati kiállításon, vásáron. Régi árak, új könyv, ajándék dedikálással! + peddignáddal fonott vadász-díszüvegek!...

Vaddisznóláz a Magyar Vadászon!

Tisztelt Olvasók, Érdeklődők! Könyvem elérhető a magyar vadász hivatalos honlapján is: https://www.magyarvadasz.hu/index.php?p=hirdetes&id=15643 De ha szívesen olvasnák könyvemet, akkor ide kattintva tudják megrendelni. Vadászüdvözlettel, Szabó...