V. Németh: a vadászat a természetvédelem szerves része

A természetvédelem ma már szervesen összekapcsolódik

a vadászattal, a vadgazdálkodással

– mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára vasárnap a Vas megyei vadásznap megnyitóján.

A vadászok nemcsak óvják a természetet, gondozzák és télidőben szükség szerint etetik is a vadállományt, de ha valamiért felborul a természetes rend, túlszaporodik egy állatpopuláció, a szakszerű gyérítésben is segítséget nyújtanak – fogalmazott köszöntőjében az államtitkár.

Illusztráció MTI Fotó: Matusz Károly
Illusztráció MTI Fotó: Matusz Károly

Példaként említette a Magyarországra visszatelepült hódokat, amelyeket védett állattá minősítettek, de nincs a területen természetes ellenségük – medve vagy farkas -, így az utóbbi időben Győr-Moson-Sopron megyében annyira túlszaporodtak, hogy komoly károkat okoznak, éppen ezért szigorúan ellenőrzött körülmények között gyéríteni kell őket.

V. Németh Zsolt szólt arról is, hogy az állam kivonul a kutyatenyésztésből, de a kilenc őshonos magyar kutyafajta, köztük négy vadászkutya faj – magyar agár, erdélyi kopó, simaszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla – génmegőrzése érdekében állami génmegőrzési programot indítanak.

Hozzátette:

a program célja, hogy ezeknél a fajtáknál megakadályozzák a beltenyészetek kialakulását és javítsák azokat a fajtajellemzőket, amelyek a vadászok számára is értékessé teszik ezeket kutyafajtákat.

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke köszöntőjében hangsúlyozta:

Vas megye az ország egyik legerdősültebb megyéje, kiváló a vadállomány, amit jeleznek az elmúlt évek trófeái is.

Gagyi István, a Vas Megyei Vadászkamara elnöke a megnyitón a két év előkészítés után elfogadott és hatályba lépett vadászati törvényt méltatta.

A jogszabály jól szolgálja mind a vadak védelmét, mind pedig a vadászatot, de figyelembe veszi a földtulajdonosi közösségek érdekeit is

– fűzte hozzá.


Forrás:
http://www.hirado.hu/2016/09/04/v-nemeth-a-vadaszat-a-termeszetvedelem-szerves-resze/
http://belfold.hirfal.hu/a_vadaszat_a_termeszetvedelem_szerves_resze-8000371.html
http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kornyezetugyert-agrarfejlesztesert-es-hungarikumokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/avadaszat-a-termeszetvedelem-szerves-resze

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.