Figyeljünk az őzekre az utakon

A vadászati érdekképviseletek fokozott óvatosságra intik a következő hetekben az autóvezetőket.


Július második felétől körülbelül augusztus közepéig tart az őzek násza, amikor sokkal figyelmetlenebbek, egész nap mozognak, tehát gyakrabban jelenhetnek meg a közutakon is.

http://www.turistamagazin.hu/kepek/cikkek/2/9/5/6/shutterstock_283516499-b_664x0t1_ic.jpg
http://www.turistamagazin.hu/kepek/cikkek/2/9/5/6/shutterstock_283516499-b_664x0t1_ic.jpg

 

Az őz legelterjedtebb nagyvadfajunk, állománya a becslések szerint körülbelül 360 ezer egyed, az ország egész területén előfordul. Az üzekedés idején nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszokon kell éberebbeknek lenniük a sofőröknek.

Különösen azokon a részeken vezessünk lassabban, figyelmesebben, ahol az út rosszul belátható, a szélén erdő, bozótos van.

Ha messzebbről látjuk, hogy kiugrik a sűrűből egy őz, számíthatunk rá, hogy egy másik is követi. Ilyen helyzetben lassítsunk, várjunk néhány másodpercet, esetleg dudáljunk – figyelmeztet közleményében az Országos Magyar Vadászkamara.

Ha vadat látunk az úton, az egyetlen helyes megoldás a fékezés, ha szükséges, vészfékezés. Kikerülni ne próbáljuk, mert úgy jó eséllyel lehajtunk az útról vagy áttérünk a szembejövő sávba, és mindkét lehetőség potenciálisan komolyabb veszélyt hordoz, mint a vaddal való ütközés.

Ha megtörtént a baj, akkor a kárrendezésről a Polgári Törvénykönyv a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

A közleményben hangsúlyozzák, a vadelütések is közúti balesetnek minősülnek, ezért bekövetkezésük esetén

feltétlenül hívni kell a rendőrséget, a helyszínelés adatai nagyban segíthetik a vitás kérdések eldöntését.

Emellett a terület vadászatra jogosult szervezetének képviselőjét is értesíteni kell (elérhetőségeit a rendőrség tudja).

Amennyiben egyik fél sem vétkes, a járműben okozott kárt csak teljes körű CASCO-biztosítás téríti meg (az EU országainak többségében a vad és gépjármű ütközések biztosítási eseménynek minősülnek, és a biztosítást az autós köti).

Fontos megjegyezni, hogy egy vadelütésnél a vadászatra jogosult kára is tetemes lehet:

egy őzbak vadászati értéke több mint egymillió forint is lehet.


Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.