Figyeljünk az őzekre az utakon

A vadászati érdekképviseletek fokozott óvatosságra intik a következő hetekben az autóvezetőket.


Július második felétől körülbelül augusztus közepéig tart az őzek násza, amikor sokkal figyelmetlenebbek, egész nap mozognak, tehát gyakrabban jelenhetnek meg a közutakon is.

http://www.turistamagazin.hu/kepek/cikkek/2/9/5/6/shutterstock_283516499-b_664x0t1_ic.jpg

http://www.turistamagazin.hu/kepek/cikkek/2/9/5/6/shutterstock_283516499-b_664x0t1_ic.jpg

 

Az őz legelterjedtebb nagyvadfajunk, állománya a becslések szerint körülbelül 360 ezer egyed, az ország egész területén előfordul. Az üzekedés idején nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszokon kell éberebbeknek lenniük a sofőröknek.

Különösen azokon a részeken vezessünk lassabban, figyelmesebben, ahol az út rosszul belátható, a szélén erdő, bozótos van.

Ha messzebbről látjuk, hogy kiugrik a sűrűből egy őz, számíthatunk rá, hogy egy másik is követi. Ilyen helyzetben lassítsunk, várjunk néhány másodpercet, esetleg dudáljunk – figyelmeztet közleményében az Országos Magyar Vadászkamara.

Ha vadat látunk az úton, az egyetlen helyes megoldás a fékezés, ha szükséges, vészfékezés. Kikerülni ne próbáljuk, mert úgy jó eséllyel lehajtunk az útról vagy áttérünk a szembejövő sávba, és mindkét lehetőség potenciálisan komolyabb veszélyt hordoz, mint a vaddal való ütközés.

Ha megtörtént a baj, akkor a kárrendezésről a Polgári Törvénykönyv a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

A közleményben hangsúlyozzák, a vadelütések is közúti balesetnek minősülnek, ezért bekövetkezésük esetén

feltétlenül hívni kell a rendőrséget, a helyszínelés adatai nagyban segíthetik a vitás kérdések eldöntését.

Emellett a terület vadászatra jogosult szervezetének képviselőjét is értesíteni kell (elérhetőségeit a rendőrség tudja).

Amennyiben egyik fél sem vétkes, a járműben okozott kárt csak teljes körű CASCO-biztosítás téríti meg (az EU országainak többségében a vad és gépjármű ütközések biztosítási eseménynek minősülnek, és a biztosítást az autós köti).

Fontos megjegyezni, hogy egy vadelütésnél a vadászatra jogosult kára is tetemes lehet:

egy őzbak vadászati értéke több mint egymillió forint is lehet.


További olvasnivalók

FEHOVA 2019

FEHOVA 2019

Új könyv az idei FeHoVa-n! (2019. február 7-10.) Szeretettel várok minden érdeklődőt könyveimmel az A pavilon 304-es standján, a legrangosabb hazai vadászati kiállításon, vásáron. Régi árak, új könyv, ajándék dedikálással! + peddignáddal fonott vadász-díszüvegek!...

Vaddisznóláz a Magyar Vadászon!

Tisztelt Olvasók, Érdeklődők! Könyvem elérhető a magyar vadász hivatalos honlapján is: https://www.magyarvadasz.hu/index.php?p=hirdetes&id=15643 De ha szívesen olvasnák könyvemet, akkor ide kattintva tudják megrendelni. Vadászüdvözlettel, Szabó...