Ne lepődjünk meg, ha szembejön a vaddisznó

Borsod-Abaúj-Zemplén – Egyre gyakrabban találkozunk vadakkal az élőhelyükön kívül.

Több olvasónktól is érkezett jelzés az elmúlt hetekben, hogy őzzel, vaddisznóval, mezei nyúllal, rókával találkoztak az utakon, épphogy elkerülve a balesetet, de utóbbi több elütött példányát is látni lehetett megyénk útjain. Többen arra tippeltek, hogy esetleg az őszi, mezőgazdasági munkák miatt kerül több vad az utakra vagy lakott területre.

Az elvadult portákon a vadak megtalálják a búvóhelyüket. – Tóth Á. Dénes

Mint Tóth Á. Dénes megyei fővadász, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének ügyvezető titkára érdeklődésünkre elmondta, nincs igazi oka annak, ha több vaddal találkozunk ebben az időszakban, a kamara egész évben kap jelzéseket erről, méghozzá az utóbbi években egyre többet.

vaddiszno1

Ideszületnek, megszokják

– A hétvégi telkek, tanyák, kertek művelésével sok helyen felhagytak. Az elvadult portákon a vadak megtalálják a búvóhelyüket, élelmet, a leromlott kerítéseken keresztül ugyanis sikerül bejutniuk. Az ilyen területeken született állatoknak pedig már természetes a zaj, a fények és az ember közelsége, így egyre jobban bemerészkednek a lakott területekre – mondta el az okokról a fővadász.

Az Észak-Magyarország is többször beszámolt lakott területen megjelent vadakról, tavaly például fényes nappal kellett befogni a Csermőkei úton egy vaddisznót, amelyet előtte az egyetemi kollégiumoknál is fotóztak. De folyamatos volt a lakossági jelzés a Vargahegy, Örömhegy, Komlóstető, Miskolctapolca, Görömböly és Diósgyőr erdős részein élőktől, így az év elején az önkormányzat a rendőrségtől kért és kapott engedélyt a kártékony állatok kilövésére. Mint Tóth Á. Dénes elmondta, a kilövéssel megbízott vadász, Pecze István több állatot is leterített az érintett területeken.

Mi a teendő balesetnél?

Több állítás is kering a neten arról, mi a teendő, ha vadat ütünk el. Tóth Á. Dénes hangsúlyozta, a rendőrséget kell értesíteni, ők keresik meg a területileg illetékes vadásztársaságot. Mivel a vadászat és az autóvezetés is veszélyes üzem, így, ha mindenki betartotta a jogszabályokban előírtakat, akkor egy vadgázolás esetén mindenki a saját kárát kell hogy állja. A vadásztársaság akkor tehető felelőssé, ha hajtás során kerül az állat az útra, vagy közel van az etetőhelye az úttesthez. Az autós pedig akkor, ha KRESZ-t sért, például gyorsan hajtott, vagy ittas volt. A felmerült kárigényt polgári peres úton rendezhetik a felek.


Forrás:
http://www.boon.hu/ne-lepodjunk-meg-ha-szembejon-a-vaddiszno/3251824