Nyitott szemmel a FeHoVá-n: Nemcsak vadászoknak és horgászoknak

Immár hagyomány, hogy február elején, a Hungexpo területén megrendezik az ország, és egyben Kelet-Közép-Európa legjelentősebb fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítását, a FeHoVa-t, mely mára jóval túlmutat az eredeti témakörén. A környezetvédelem éppúgy előtérbe kerül, mint például a legújabb fejlesztésű terepjárók. Sok hasznos ötletet, újdonságot láthatnak azok is, akik csak kisebb földterületen gazdálkodnak.

 

A 24. FeHoVa-n február 9. és 12. között 17 ország 30 kiállítója vonultatta fel termékeit, szolgáltatásait. A kiállítás történetében először külföldi díszvendég is volt, Szlovákia. Magyarország 2021-ben vadászati világkiállítást rendez, ezért is különösen fontos, hogy a hátralévő időben minél szorosabbra fűzzük kapcsolatainkat a Kárpát-medence országaival. Északi szomszédunk ennek keretében mutatta be vadász- és kirándulóterületeit.

Különösen nagy érdeklődés övezte az állami erdőgazdaságok standját, ahol megtudhattuk, hogy a közelmúltban milyen új és felújított kilátók, szálláshelyek és más közjóléti létesítmények épültek. Mindez a környéken lakók számára komoly lehetőséget jelent, hiszen Magyarországon egyre nagyobb divatja van a bakancsos erdőjárásnak, melyből a családi gazdaságok is haszonra tehetnek szert. Hiszen a turisták szívesen megpihennek vagy betérnének egy-egy útjukba eső családi gazdaságba is, örömmel megkóstolják a táj jellegzetes kistermelők által előállított termékeit is.

Nálunk ma még a betérő turistákra nyitott gazdaságok száma elenyésző, pedig komoly lehetőségek rejlenek benne. Ezért is fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a környezetükben történt, az állami erdészeti társaságok által megvalósított fejlesztésekkel, hiszen akár jövőbeni fejlődésüket is alapozhatják ezekre.

 A kiállításon több legendás terepjáróval is találkozhattunk így a Toyota Hiluxszal is, mely gyártását 1968-ben kezdték el. Azóta az afrikai sivatagban vagy az Amazonas vidékén, sőt még az Északi-sarkon is bizonyított. Ezek alapján nem meglepő, hogy a Hilux a világ egyik legkeresettebb pick-up-ja. A legújabb széria többet képes szállítani, mint elődei – akár 1 tonnát is.

fehova 2017 hungexpo vadászat és horgászat növény állatvilág

Hazánkban az állat- és vadászfestészet reneszánszát éli. Egyre nagyobb az igény arra, hogy kedvenc vagy kiemelkedő teljesítményt nyújtó állatot festessenek meg. Különösen lovakat örökítenek ilyen módon meg.

fehova 2017 hungexpo vadászat és horgászat növény állatvilág

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület standján az érdeklődők naprakész információkat, gyakorlati tanácsokat kaptak azokról a fajokról is, melyek révén akár többlettámogatást is kaphatnak.

fehova 2017 hungexpo vadászat és horgászat növény állatvilág

Az utóbbi időkben hazánkban a vadhálókhoz kapcsolódó oszlopok és más kiegészítő termékek iránt soha nem látott igény mutatkozik. Ennek oka egyrészt, hogy egyre nehezebb megfelelő akácoszlopot vásárolni, másrészt az új fejlesztésű oszlopok telepítése könnyű, akár kézi erővel is leüthetők a talajba.

fehova 2017 hungexpo vadászat és horgászat növény állatvilág

Nagy volt az érdeklődés a GATOR haszongépjárművek iránt, melyek új generációja a fejlesztéseknek köszönhetően jobb irányíthatóságot, könnyebb kezelhetőséget biztosít. Emellett figyelemreméltó alacsony fogyasztásuk is.

fehova 2017 hungexpo vadászat és horgászat növény állatvilág

A mobil vadászlesek megjelenése viszonylag újdonság hazánkban. Egyedül bárki akár három perc alatt felállíthatja ezeket. Különleges, 35 mm vastagságú, szendvicsszerkezetű panellel szigetelt falainak köszönhetően téli használatra is alkalmasak.

Az állami erdészeti társaságok standjainál az érdeklődőket készséggel tájékoztatták az általuk működtetett erdei szálláshelyekről éppúgy, mint a vadászati lehetőségekről. De a területükön folyó vadgazdálkodásról is sok hasznos, a mindennapokban is jól hasznosítható információra tehettünk szert. A Mi Erdőnk képes folyóirat számait sokan forgatták.


Forrás: Magyar Mezőgazdaság
http://magyarmezogazdasag.hu/hu/irasok/erdeszet-vadaszat-halaszat/nyitott-szemmel-fehova-n-nemcsak-vadaszoknak-es-horgaszoknak