május 19.

Nem is tudom, hogy már hányadszor vagyok újra és újra Külsölázon, legtöbbször Pistával, néha egyedül. Az akác illata olyannyira felerősödött, hogy szinte harapni lehet a levegőben. Egészen a les fölé csüngenek a duzzadt, teli fürtök. Hihetetlen érzés itt ülni fenn, ebben a mézédes illatáradatban! A bak itt csipeget előttem. Most nem a fák közül jött, hanem a magas árpából bukkant elő, s lépkedett lassan oda, ahol már jól látható. Érdekes, hogy az erdő melletti sávban már derék fölötti az árpa, de beljebb tegnap még a nyulat is megláttam, amint néha előbukkant hosszúra nőtt kalán füle. Később, már szürkületkor egy rókának szottyant kedve ennek a kedves nyuszinak az életére törni. Igaz, már csak a végkifejletet láttam, amint a ravaszdi megrohanja, de a nyulunk még épp idejében észrevehetett valamit, mert úgy ott hagyta a vörös bundájút, hogy az aztán ülve nézett bambán maga elé! Egy kis vakarózás, majd ugyan olyan észrevétlen csúszik el, ahogyan jött. Ismét üres az árpa, de nem érzem magam egyedül, hiszen mindenütt lüktet körülöttem az Élet. Csak azok a fránya disznók, azok nem jelentkeznek! Se bagó, se komolyabb beváltás nincsen sehol, pedig az árpa már jócskán érik. Mégis minden nap új reményekkel indulunk ki, hogy most majd végre megjelennek, vagy megjelenik a nagy agyaras, amelyre annyira áhítozunk!  De nem! Az este most is csendesen, békésen érkezik a les mellé, a messzelátó már lekerül a nyakból és álmosan várja az indulást. Maradok még egy órácskát, de már biztos vagyok benne, hogy ismét  disznó nélkül zárul a mai vadászat. Pedig már fel kellett volna fedezniük ezt a finomságot, még ha a toklász kicsit kellemetlenkedik is, hiszen a búza még nem virágzik.

Halkan osonok az árpa szélén, az erdőhöz közelebbi keréknyomban. Többször megállok és fülelek, hátha csoda történik, de semmi. Csak a tücskök ciripelnek, egyre hetykébben. A vaslesnél valami megugrik előttem. Rávillantok, de csak a szarvas mama a borjával. Nem szaladnak messze. Mintha tudnák, hogy ők most védettek. Tovább tapogatom lábammal a terepjáró által letiport kényszer ösvényét és hamarosan megérkezem az autómhoz.

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.